Накшидил султан (19 декември 17761817) била сопруга на османлискиот султан Абдул Хамид I и Валиде султан на нејзиниот син Махмуд II. Нејзиното потекло не е познато но според некои историчари станува збор за Ејме де Рибери, роднина на Жозефина де Боарне.

Накшидил султан
Роден(а)Ејме де Рибери
19 декември 1776
Починал(а)1817
Цариград
ПочивалиштеЦариград
НародностФранцузи
Познат(а) поВалиде султан
ВераРимокатоличка црква
СопружникАбдул Хамид I
ДецаМахмуд II