Надеж (химна)

Надеж или Хатиква (хебрејски: הַתִּקְוָה, hatikˈva) — национална химна на Израел. Текстот на химната е од поемата на Нафали Херц Имбер, еврејски поет од денешен Злочив, Украина. Првата верзија тој ја напишал во 1877 година, додека бил на гости кај еден еврејски научник во Јаш, Романија. Главната тема на химната е 2000-годишниот копнеж на еврејскиот народ за враќање во Израелската земја, нејзино возобновување и создавање на независна држава.

הַתִּקְוָה
макед. Надежта
HaTikvah
Hatikva.svg
Текстот на химната.

Национална химна на Израел Израел
ТекстНафали Херз Имбер, 1878
МузикаСамуел Коен, 1888
Усвоена1897 (Прв ционистички конгрес)
1948 (неофицијално)
2004 (официјално)
Звучен извадок
Надеж (инструменталка)

Официјален текстУреди

Официјалниот текст на химната се совпаѓа со првата строфа и рефренот на оригиналната поема.

хебрејски транслитерација македонски[1]
כֹּל עוֹד בַּלֵּבָב פְּנִימָה Kol ‘od balevav penimah Додека е во срцето, во кое,
נֶפֶשׁ יְהוּדִי הוֹמִיָּה Nefesh yehudi homiyah, еврејската душа сè уште копнее,
וּלְפַאֲתֵי מִזְרָח, קָדִימָה, Ul(e)fa’atei mizrach kadimah, И понатака, кон крајот на Истокот,
עַיִן לְצִיּוֹן צוֹפִיָּה, ‘Ayin letziyon tzofiyah; Окото сè уште гледа кон Цион;
 
עוֹד לֹא אָבְדָה תִּקְוָתֵנוּ, ‘Od lo avdah tikvateinu, Нашата надеж сè уште не е изгубена,
הַתִּקְוָה בַּת שְׁנוֹת אַלְפַּיִם Hatikvah bat sh(e)not ’alpayim, Надежта од две илјади години,
לִהְיוֹת עַם חָפְשִׁי בְּאַרְצֵנוּ, Lihyot ‘am chofshi b(e)’artzeinu, Да бидеме слободен народ во нашата земја,
אֶרֶץ צִיּוֹן וִירוּשָׁלַיִם. ’Eretz-Tziyon viy(e)rushalayim. Земјата на Цион и Ерусалим.
 

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. Слободен македонски превод.

Надворешни врскиУреди

  • „Израел: Хатиква“, Национална химна (аудио, информации и текст).
  • Хатиква, Еврејска агенција за Израел.
  • IsraeХатиква, Еврејска виртуелна библиотека.
  • „Cucuruz cu frunza-n sus“, You tube, Google.
  • „Хатиква“, You tube, Google со текст и англиски превод.
  • Бен Цион, Илан (16 април 2013), Како гломазна романтичарска поема и романската народна песна се комбинирале да се создаде „Хатиква“, The Times of Israel.