Набедреник

парче од православната свештеничка одежда

Набедреник (или надбедреник) — дел од свештеничка одежда што се носи на бедрото.[1] Набедреникот е ромбоидно платно кое се прицврстува на појасот, на десното бедро, слично на меч, а го претставува Зборот Божји, кој е духовен меч. Го носат епископите, но и заслужни презвитери.

Набедреник

Се носи преку стихарот, а под фелонот. Набедреникот најчесто е украсен со везови со прикази на Исус Христос.

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди