Муџахит Асимов

Муџахит Асимов (р. 1940, Битола) –— македонски ориенталист, литературен историчар, универзитетски професор [1].

Муџахит Асимов
Роден 1940
Битола,  Кралство Југославија
Националност Македонец, Турчин
Занимање ориенталист, литературен историчар, универзитетски професор

ЖивотописУреди

Универзитетски професор од турската националност во Македонија. Завршил Филозофски факултет во Сараево. Докторирал на Филолошкиот факултет во Приштина. Од 1998 година се вработува на Филолошкиот факултет „Блаже Конески” во Скопје.

ТворештвоУреди

Има објавено повеќе стручни и научни трудови од областа на дијалектологијата, историјата на турскиот јазик и турската литература. Учесник е на меѓународни конгреси и симпозиуми.

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди