Triturus
Triturus cristatus
Научна класификација
Царство: Animalia
Колено: Chordata
Класа: Amphibia
Ред: Caudata
Семејство: Salamandridae
Потсемејство: Pleurodelinae
Род: Triturus
Rafinesque, 1815
Видови

Italian Crested Newt (T. carnifex)
Great Crested Newt (T. cristatus)
Danube Crested Newt (T. dobrogicus)
Southern Crested Newt (T. karelinii)
Marbled Newt (T. marmoratus)
Pygmy Marbled Newt (T. pygmaeus)

Мрморец или тритон (лат. Triturus) — род од редот опашестите водоземци (Caudata; Urodela), кои се помали од дождовниците (Salamandra). Во времето на парењето, мажјакот развива кожен набор на грбната страна, кој може да помине и на опашката, по што јасно се разликува од женката. Некои видови живеат постојано во вода, а други само при парењето и полагањето на јајца, а потоа се повлекуваат на копно, каде што и презимуваат.

Кај нас живеат 4 видови мрморци, и тоа се:

Извор

уреди

Македонска Енциклопедија. Скопје, Македонија: Македонска академија на науките и уметностите. 2009. стр. 1511. ISBN 978-608-203-023-4.