Мост на Жепа

(Пренасочено од Мостот на Жепа)

Мостот на реката Жепамост кој се наоѓа на реката Жепа, во населеното место Жепа во Општина Рогатица во Република Српска во Босна и Херцеговина. Камениот мост датира од Отоманското Царство и нејзината окупација на Босна. На самото устие на реката мостот се наоѓал сè до 1966 година, кога бил демонтиран и реконструиран на друга локација поради изградбата на Хидроелектраната „Баина Башта“. Новата локација се наоѓа на 500 метри од населеното место Жепа, недалеку од објектот Реџеп-пашина кула, која е изградена во исто време со мостот. Мостот е на списокот на национални споменици на Босна и Херцеговина.

Мостот на Жепа

Историја Уреди

Во старите записи и патописи нема податоци за градителот и времето на изградба на мостот, ниту пак има останато плоча со запис од сличен карактер. Како и за другите споменици од тој период, луѓето создале легенди и преданија. Така, една легенда вели дека, мостот бил изграден од еден ученик на Мимар Синан, градител на мостот во Вишеград. Друга легенда вели дека, тој е дело на везирот Јусуф.[1]

Поврзано Уреди

Наводи Уреди

  1. „Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika“. Архивирано од изворникот на 2016-03-05. Посетено на 2017-09-13.

Литература Уреди

  • (српски) Херман, К.,Гласник Земаљског музеја, 1889.