Молдавски јазик

(Пренасочено од Молдавски)

Молдавскиот јазик (limba moldovenească, лимба молдовеняскэ) — името на службениот јазик во Молдавија[1][2] , кој според најголем број јазичари е дел од романскиот јазик. Молдавскиот јазик е сличен со североисточните дијалекти во Романија и двете земји имаат ист правопис.[3] За време на СССР, молдавскиот се пишувал со кирилица, која денес не е во уптреба, освен во Приднестровие[4]. Молдавската кирилица била различна од романската кирилица бидејќи првата се засновала на руската азбука.

Молдавски јазик
limba moldovenească
Застапен воРоманија, Молдавија, Војводина, Русија, Бугарија и на други земји
ПодрачјеЈугоисточна Европа
Говорници26 милиони  
Јазично семејство
Статус
Службен во
Признаен како малцински во Украина
Јазични кодови
ISO 639-1mo
ISO 639-2rum (B)
ron (T)
ISO 639-3ron

Наводи уреди

 1. (романски) Article 13, line 1 - of Constitution of Republic of Moldova Архивирано на 26 февруари 2008 г.
 2. Kogan Page 2004, стр. 242
  A Field Guide to the Main Languages of Europe - Spot that language and how to tell them apart, on the website of the European Commission
 3. James Minahan, Miniature empires: a historical dictionary of the newly independent states, Greenwood Publishing Group, 1989, pp. 276
  „The Library of Congress -- Moldova, Country Study“. Посетено на 2008-06-03.
  „Encyclopedia Britannica (via indiana.edu)“. Архивирано од изворникот на 2013-10-16. Посетено на 2008-06-03.
  „NYU LAW, A country-by-country update on constitutional politics in Eastern Europe and the ex-USSR“. Архивирано од изворникот на 2013-06-27. Посетено на 2008-06-03.
  „The Sovietization of Moldova“. Посетено на 2008-06-03.
  „Ethnologue.com, data on Moldova“. Посетено на 2008-06-03.
  „Disillusionment with Democracy: Notes from the Field in Moldova“ (PDF). Посетено на 2008-06-03.
  „BBC on the Moldovan language“.
  (руски)Л. И. Лухт, Б. П. Нарумов. Румынский язык // Языки мира. Романские языки. М., Academia, Институт языкознания РАН, 2001
 4. „Article 12 of the Constitution of Pridnestrovskaia Moldavskaia Respublika“. Kspmr.idknet.com. Посетено на 2011-02-26.

Поврзано уреди