Михаил Максим бил византиски свештеник и охридски архиепископ во периодот од 1120 до 1143 година[1]. Тој бил архиепископ на Охридската архиепископија по потекло од Византија.

Macedonian cross.svg
Михаил Максим
Coat of arms of the Macedonian Orthodox Church.png
Архиепископ од 1120
Архиепископ до 1143
Претходник Лав II
Наследник Јован IV
Роден 11 век
Византија
Починал најверојатно 1143
Византија
Други архиепископи со име Михаил

За неговото дело денеска многу малку се знае. Пред да застане на охридскиот трон, тој бил остијариј во канцеларијата на Цариградската Патријаршија. На охридскиот трон се качил по заминувањето на Лав II, најверојатно во 1120 година, и на таа позиција се задржал до 1143 година. Не е познато кога починал.

НаводиУреди

  1. Грозданов, Цветан (2007). Живописот на Охридската архиепископија: студии. Скопје: Македонска академија на науките и уметностите.