Михаило Марковиќ (роден на 24 февруари 1923 во Белград — почина на 7 февруари 2010 [1] во Белград) беше југословенски и српски филозоф. Тој беше познат како член на Праксис школата во 1960-тите и 1970-тите. Кон крајот на 1980-тите и во текот на 1990-тите, тој бил поддржувач на политиката на Социјалистичката партија на Србија, а до 1995 и нејзин потпретседател.[2]

Михаило Марковиќ

Марковиќ бил и еден од авторите на меморандумот на САНУ.

Наводи уреди

  1. Преминуо Михаило Марковић, РТС, 7 февруари 2010
  2. Preminuo akademik Mihailo Marković Архивирано на 10 февруари 2010 г., 7 февруари 2010