Митови според кои се живее

Mитови според кои се живее (анг. Myths to Live By) е збирка есеи (првобитно предавања) на митологот Џозеф Кемпбел собирани во периодот од 1958 до 1971 години.

Длабоката моќ на митот врз внатрешните, духовни аспекти на човечкиот живот низ епохите (вклучувајќи ја и нашата) е основна тематска нишка која се провлекува низ сите текстови од збирката.

Содржина

уреди
 1. Влијанието на науката врз митот (1961)
 2. Појавата на човештвото (1966)
 3. Важноста на преодот (1964)
 4. Поделбата на Исток и Запад (1961)
 5. Судирот на Истокот и Западот во областа на религијата (1970)
 6. Инспирација за ориенталната уметност (1958)
 7. Зен (1969)
 8. Митологија на Љубовта (1967)
 9. Митологии на Војната и Мирот (1967)
 10. Шизофренија - внатрешното патување (1970)
 11. Месечева прошетка - надворешното патување (1970)
 12. Гласникот: нема повеќе хоризонти (1971)

Надворешни врски

уреди