Мите

округ во Берлин

Берлин-Мите или Мите (германски: Mitte, „средина“ или „центар“) — централна општина на Берлин. Оригиналната територија на општината Мите била во Источен Берлин до обединувањето на Германија. Во 2001 година, општината се прошири со обединување со поранешните општини Врединг и Тиргартен (кои припаѓале на Западен Берлин ). Површина на Мите е 39,47, а о средината на 2008 година . бројот на жители изнесувал 329.564. Сегашниот претседател на општината е Кристијан Ханке ( Социјалдемократска партија на Германија ).

Месоположба на општината Мите во Берлин
Берлинска катедрала

Збратимени градови уреди

Надворешни врски уреди