Мирјархвизантиски пратеник познат по командувањето на војската на новиот византиски цар Константин IX во 1060 и 1061 година како катепан на Италија.

Подоцна во 1060 година, Мирјарх водел голема армија за да ги заземе Таранто, Бриндизи, Орија и Отранто во вчудоневедувачка пресвртница на судбината на норманите. Тој успел да стигне и до ѕидините на Мелфи, но неговата опсада била прекината од Робер Гискар, кој неодамна ги поразил муслиманите во Сицилија. Мирјарх бил наследен од Марули во 1061 година во моментитите кога Гискар напредувал низ Апулија.

Извори

уреди
  • Gay, Jules. L'Italie méridionale et l'empire Byzantin: Livre II. Burt Franklin: New York, 1904.