Маруликатепан на Италија од 1061 до 1062 година. Тој бил првиот спомнат носител на титулата по исчезнувањето на Аргириј во 1057 година. Тој заминал во Бари во 1061 година по барање на Константин X, последниот византиски цар кој се заинтересирал за освојување на територии во Италија, но морал да се постави одбранбено уште од самиот почеток.

Тој бил наследен од страна на Сиријан.

Извори

уреди
  • Gay, Jules. L'Italie méridionale et l'empire Byzantin: Livre II. Burt Franklin: New York, 1904.