Министерство за транспорт и врски на Македонија


Министерството за транспорт и врски или скратено МТВ, е едно од министерствата во Владата на Македонија.

Министерство за транспорт и врски
Податоци за органот
Надлежност Влада на Македонија
Седиште Скопје, Македонија Македонија
Вработени 254[1] (2017)
Годишен буџет 6,071 милијарди MKD[2] (2018)
Надлежен министер Благој Бочварски
Мрежно место
mtc.gov.mk

Структура уреди

Министерството е составено од 15 сектори[3]:

 • Одделението за стратешко планирање, создавање политики и следење,
 • Сектор за прекршоци,
 • Сектор за лиценци од областа на градење, просторно и урбанистичко планирање и процената,
 • Сектор за управно-надзорни работи,
 • Сектор за финансиски прашања,
 • Сектор за воздухопловство,
 • Сектор за Европска Унија,
 • Сектор за станбено-комунални работи и инфраструктура,
 • Сектор за нормативни и правни работи,
 • Сектор за документирање и управување со градежно земјиште,
 • Сектор за уредување на просторот,
 • Сектор за општи работи,
 • Сектор за стручна поддршка на Министерот и односи со јавност,
 • Сектор за железници,
 • Сектор за патен сообраќај и инфраструктура.

Наводи уреди

 1. „Извештај за следењето на примената на начелото на соодветна и правична застапеност за 2017 година“ (PDF). Народен правобранител на Република Македонија. јуни 2018. Архивирано од изворникот (PDF) на 2019-04-18. Посетено на 2019-06-09.
 2. „Буџет на Република Македонија за 2018 година“. Министерство за финансии на Република Македонија. Архивирано од изворникот на 2019-10-19. Посетено на 2018-11-22.
 3. „Сектори на министерството“. Архивирано од изворникот на 2013-07-04. Посетено на 2013-06-27.

Поврзано уреди

Надворешни врски уреди