Микрофон (или звукопримач) — еден вид на претворач, т.е. уред кој ја претвора енергијата од една форма во друга. Микрофоните ја претвораат акустичната енергија (звучните бранови) во електрична енергија (аудиосигнал). Различни видови на микрофонот имаат различни начини за претворање на енергија, но сите тие ќе имаат едно нешто заедничко: на опната (дијафрагма). Ова е парче тенок материјал (како што е хартија, пластика или алуминиум), која трепери кога е погоден од звучните бранови. Во една типична рачни микрофон како онаа подолу, опната се наоѓа во главата на микрофон. Кога опната трепери, тоа предизвикува други компоненти во микрофонот да треперат. Овие треперења се претвораат во електрична струја која станува аудиосигнал.

Микрофон AKG C214

Кај сметачите

уреди

Кај сметачите, микрофонот е еден од поновите влезни уреди во сметачот, затоа што на сметачките системи им претставува проблем да разликуваат повеќе тонови.

Микрофонот како тема во популарната музика

уреди
  • „Подај го микрофонот“ (англиски: Pass The Mic) - песна на американската рап-група Бисти бојс (Beastie Boys) од 1992 година.[1]
  • „Душа на мајк“ – песна на македонскиот рапер Да Џака Накот од 2012 година.[2]
  • „Микрофонски лош дух“ (англиски: Microphone Fiend) — песна на американската хип-хоп група Eric B. & Rakim од 1988 година.[3]
  • „Јас, јас и мојот микрофон“ (англиски: Me, Myself & My Microphone) - песна на американските групи Ливинг калар (Living Colour) и „Ран Д.М.Ц.)“ (Run D.M.C.) од 1993 година.[4]

Надворешни врски

уреди

Наводи

уреди