Микола Леонтович (украински: Леонтович Микола Дмитрович; роден 1 (13) декември 1877, село Монастирок, округ Брацлав, Руска Империја - 23 јануари 1921, село Маркивка, округ Гайсин, Украинска Социјалистичка Советска Република) - украински композитор, хорски диригент, пијанист, учител, собирач на музички фолклор, јавна личност.[1]

Микола Леонтович
Основни податоци
Родено имеМикола Дмитрович Леонтович
Роден(а)13 декември 1877
с. Монастирок
Починал(а)23 јануари 1921
с. Маркивка
Занимање/њакомпозитор

Автор на добро познати хорски аранжмани на украински народни песни „Шчедрик“ [2], „Дударик“, „Козак несет“ и други. Божиќна песна "Шчедрик" е преведена на многу јазици и е познат во светот на англиското говорно подрачје како "Carol of the Bells".[3]

Наводи уреди