Меѓународно биро за тегови и мерки

Меѓународното биро за тегови и мерки или МБТМ (фр. Bureau international des poids et mesures, BIPM) е меѓународна организација за стандардизација, еден од трите органи што раководат со Меѓународниот систем на мерни единици (SI) согласно условите на Метарската конвенција (Convention du Mètre).

Меѓународно биро за тегови и мерки
Bureau international des poids et mesures
Мреж. местоbipm.org
Зградата на бирото

Историја

уреди

МБТМ е основано на 20 мај 1875 по потпишувањето на Метарската конвенција, која е договор со 51 земји-потписнички[1].[2] Сместено е во Бретејскиот павилјон во париското предградие Севр, каде ужива екстратериторијален статус.[3][4][5]

Функција

уреди

Според договореното во Метарската конвенција, МБТМ има задача да ја запази еднообразноста и доследнсота на SI-единиците ширум светот. Ова го прави со помош на разни советодавни комисии, чии членки се националните метролошки бироа и лаборатории на земјите-постписнички, како и со сопствената лабораториска работа

МБТМ врши мерни испитувања и истражувања. Организира и учествува во меѓународни споредби на националните мерни стандарди и врши баждарење на еталоните на нејзините членки.

Организацијата игра важна улога во одржувањето на точното време во светот. Ги комбинира, анализира и вопросечува официјалните атомски часовни стандарди на членките ширум светот, со цел да се утврди единствено координирано универзално време (UTC).

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  1. податок од август 2008
  2. „Кратка историја на SI“. МБТМ. Посетено на 21 април 2009. (англиски)
  3. „МБТМ од 1875 до денес“. МБТМ. Посетено на 20 мај 2011. (англиски)
  4. Multon, J. L. (1996). Analysis and Control Methods for Food and Agricultural Products, Quality Control for Food and Agricultural Products, Volume 1. Wiley-IEEE. стр. 3. ISBN 0471186171.
  5. Von Baeyer, Hans Christian (2000). Taming the Atom. Courier Dover Publications. стр. 146. ISBN 0486414477.

Надворешни врски

уреди