Меѓународна година на компирот

2008 година била прогласена за Меѓународна година на компирот од страна на Обединетите нации, истакнувајќи дека компирот е главна храна во исхраната на светската популација и потврдувајќи ја потребата да се насочи светското внимание кон улогата што компирот може да ја има во обезбедувањето безбедност на храна и искоренување на сиромаштијата.[1] Организацијата за храна и земјоделство била поканета да го олесни спроведувањето.

Соодветната резолуција донесена на 25 ноември 2005 година од Организацијата за храна и земјоделство, која требало да го олесни спроведувањето на годината, ја потврдила „потребата за заживување на јавната свест за односот што постои помеѓу сиромаштијата, безбедноста на храната, неисхранетоста и потенцијалниот придонес на компирот да го победи гладот“.

Ова била едно од многуте меѓународни прослави прогласени за специфични денови, месеци и години. 2008 година била споделена со Меѓународната година на санитација.

Се надевале дека назначувањето на Меѓународната година ќе го стори компирот она што го направила Меѓународната година на ориз (2004) за таа главна храна, имено, да инспирира изложби, образовни програми, филмови, публикации и поголема јавна свест за мултинационалните напори во име на нашите ресурси за храна. 2008 година била прогласена и за Национална година на компирот во Перу.

Неколку функции и настани биле одржани низ целиот свет, вклучително и оние од Здружението на Обединетите Нации во Канада, во чест на Валас Мекејн, ко-основач на McCain Foods Limited.[2]

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. General Assembly на ООН Седница бр. 60 Resolution 191. International Year of the Potato, 2008 A/RES/60/191 page 1. 22 December 2005. посет. 18 ноември 2007 г.
  2. General Assembly на ООН Седница бр. 62 Verbatim Report 15. A/62/PV.15 page 32. Mr. Gutiérrez Reinel Peru 2 October 2007. посет. 18 ноември 2007 г.

Надворешни врски уреди