Меѓународна година на оризот

2004 година од Обединетите нации била прогласена за меѓународна година на оризот, истакнувајќи дека оризот е главна храна за повеќе од половина од светската популација, и потврдувајќи ја потребата да се зголеми свеста за улогата на оризот во ублажувањето на сиромаштијата и неисхранетоста.[1]

Ова била една од многуте меѓународни прослави прогласени за специфични денови, месеци и години. 2008 година била прогласена за меѓународна година на компирот.

Наводи

уреди
  1. General Assembly на ООН Седница бр. 57 Resolution 162. International Year of Rice, 2004 A/RES/57/162 page 1. 16 December 2002. посет. 18 ноември 2007 г.

Надворешни врски

уреди