Мерќин Новак-Њехорњски

Мерќин Новак-Њехорњски (германско име од 1958 година Martin Nowak-Neumann, на горнолужичкосрпски Měrćin Nowak-Njechorński; *13 јуни 1900 во Њехорњ; † 6 јули 1990 во Њехорњ) беше горнолужички сликар, публицист, графичар и писател. Во периодот меѓу 1952 и 1970 година работи како главен уредник на културното списание Розхлад.

Pодната куќа

Литературни творби (избор)

уреди
  • Po serbskich pućach. Будишин 1936
  • Zapiski bobaka. Будишин 1952
  • Serbski wšudźebył. Будишин 1954
  • Mišter Krabat. Будишин 1954