Мански јазик

(Пренасочено од Манскиот јазик)

Манскиот гелски јазикјазик кој спаѓа во групата на келтските јазици. Овој јазик е потомок на староирскиот јазик. На овој јазик се зборува во островот Ман во Ирското Море.

Мански јазик
Yn Ghaelg, Yn Ghailck
Изговорин гелг ин гелик
Застапен воМан
Изумреноколу XX век, но во фаза на оживување.
Јазично семејство
Келтски
  • мански јазик
ПисмоМанска азбука
Јазични кодови
ISO 639-3
{{{mapalt}}}

Во денешно време овој јазик е проучуван само од луѓе кои имаат интерес кон јазиците. Неофицијално, како мртов јазик, манскиот е прогласен во XX век. Во 1901 година 9% од вкупниот број на население на Ман зборувало на манскиот јазик, а додека во 1921 година, тој број се намалил на само 1%. Како причина за тоа се наведува широкото користење на англискиот јазик како службен јазик на Велика Британија. Денеска постои само едно училиште кое држи предавања на мански јазик.