Макс Шелер (германски: Max Scheler; 1874-1928) - германски филозоф.

Животопис уреди

Творештво уреди

Шелер се занимавал со повеќе теми, како: етика, религија, метафизика, а пишувал и за местото на поединецот во општеството. Неговите погледи биле поврзани со феноменологијата на Едмунд Хусерл. За време на Првата светска војна, држел пропагандни предавања за германската влада.[1]

Наводи уреди

  1. F. A. Hayek, The Road to Serfdom: Text and Documents (The Definitive Edition). Chicago: The University of Chicago Press, 2007, стр. 192.