Макс Клингер (18 февруари 1857 - 5 јули 1920) бил германски симболист, вајар, грамофон и писател.

Портрет на Макс Клингер од Емил Орлик, 1902

Клингер е роден во Лајпциг и студирал во Карлсруе. Почитувач на офорт на Мензел и Гоја, тој наскоро станал квалификуван и имагинативен гравер со свои права. Тој почнал да создава скулптури во раните 1880-ти.[1] Од 1883-1893 година живеел во Рим, и сè повеќе се зафатил со италијанската ренесанса и антиката.[1]

Работа

уреди
 
Елса Асенијеф, ca. 1900 година.

Неговото најдобро познато дело е серија од десет офорви под наслов Парафраза за наоѓање на ракавица (печатена 1881). Овие слики се базираа на слики што му биле дадени на Клингер во соништата, откако изнаоѓаат ракавица на лизгалиште. Во леитмотивниот уред на ракавицата - припадник на жена чие лице никогаш не го гледаме - Клингер го предвидел истражувањето на Фројд и Крафт-Ебинг за предмети од фетиш. Во овој случај, ракавицата станува симбол за романтичните копнежи на уметникот, наоѓајќи се, во секоја чинија, во различни драматични ситуации и извршувајќи ја улогата за која би можеле да очекуваме фигурата на саканата сама да се исполни. Семиотичарите, исто така, во симболот на ракавицата го виделе примерот на лизгачки означувач или означувач без ознака - во овој случај, идентитетот на жената што Клингер внимателно ја криел. Плочата укажува на различни психолошки состојби или егзистенцијални кризи со кои се соочува протагонистот на уметникот (кој има впечатлива сличност со младиот Клингер).

Клингер интензивно патувал низ уметничките центри во Европа со години, пред да се врати во Лајпциг во 1893 година. Од 1897 година тој главно се концентрирал на скулптурата; неговата мермерна статуа на Бетовен била составен дел од изложбата во Виена од 1902 година.

Клингер бил цитиран од страна на многу уметници (особено Џорџо де Кирико ) како главна врска помеѓу симболичкото движење од 19 век и почетокот на метафизичките и надреалистичките движења на 20 век. Астероидот 22369 Клинџер е именуван во негова чест.[2]

Галерија

уреди

Наводи

уреди
  1. 1,0 1,1 Birmingham Museum of Art (2010). Birmingham Museum of Art: Guide to the Collection. London, UK: GILES. стр. 226. ISBN 978-1-904832-77-5. Архивирано од изворникот на September 10, 2011. Посетено на June 16, 2011.
  2. http://ssd.jpl.nasa.gov/sbdb.cgi?sstr=22369

Дополнителна литература

уреди
  • Гибсон, Мајкл. "Симболизам". Köln : Benedikit Taschen Verlag. 1995 година. ISBN   3-8228-9324-2.

Надворешни врски

уреди