Македонско-одрински преглед

„Македоно-одрински преглед. Revue Macédo-Adrianopolitaine“ — македонски весник во Бугарија, легален орган на Внатрешната македонско-одринска револуционерна организација, излегувал во преиодт меѓу во 1905 - 1907 година под редакцијата на Никола Наумов. Списанието излегувало секоја недела и се издавало на бугарски и француски јазик. Првично го носело името Македонски преглед, а од број № 13 - Македонско-одрински преглед. Меѓу соработниците му се Иван Георгов, Љубомир Милетиќ, Васил Пасков, Ѓорче Петров, Симеон Радев, Христо Силјанов, Данаил Крапчев и други. Илустрирано е од Александар Божинов[1][2].

Македонско-одрински преглед
Macedonian Adrianopolitan-Review.JPG
Насловна страница
УредникНикола Наумов
Основан31 декември 1905
ЈазикБугарски
Престанал1907
СедиштеСофија

ИзвориУреди

  1. Куманов, Милен. „Македония. Кратък исторически справочник“, София, 1993.
  2. Енциклопедия „Пирински край“, Том 1, Благоевград, 1995, стр. 538-39.