Македонија на Параолимписките игри

Република Македонија, по својата независност во 1991 од Југославија, го направи својот дебакл на Параолимписките игри на Параолимписките игри 1996 во Атланта, кода што испрати еден учествувач (Бранимир Јовановски) да се натпреварува во категоријата стрелаштво. Македонија се натпреваруваше во сите следни Летни Параолимпијади, со малобројна делегација. Единствени натпреварувачи коишто ја претставувале Македонија по осамостојувањето на Зимските Параолимписки Игри биле Бранимир Јовановски (1996-2004), Ванчо Каранфилов (2000-2008) и Оливера Наковска (2004-2008), сите тројца во категоријата стрелаштво.[1]

На Летните Параолимписки Игри во 2004 во Атина, Каранфилов го освои првиот медал на Параолимписките Игри: второ место (сребрен медал) во дисицплината воздушен пиштол (категорија ЅН1).[2]

МедалистиУреди

Медал Име Игри Спорт Категорија Бодови
  Сребрен Ванчо Каранфилов 2004 Атина Стрелаштво Воздушен пиштол СН1 мажи 661.6 бода
  Златен Оливера Наковска - Бикова 2012 Лондон Стрелаштво Воздушен пиштол СН1 жени 475.7 бода

ПоврзаноУреди

НаводиУреди