Лушпаровидни

инфракласа влекачи
Лушпаровидни
Период: Доцен Перм - денес
Basiliscus plumifrons
Научна класификација
Царство: Животни
Колено: Chordata
Класа: Sauropsida
Поткласа: Diapsida
Инфракласа: Lepidosauromorpha
Benton, 1983
Редови

Thalattosauriformes
Placodontia
Nothosauroidea
Plesiosauria
Eolacertilia
Sphenodontia
Squamata

Лушпаровидни (науч. Lepidosauromorpha) — група на влекачи која се состои од сите диапсиди поблиски со гуштерите отколку со архосаурите (вклучувајќи ги крокодилите и птиците). Единствена група со денешни претставници е Lepidosauria: денешните гуштери, змии и туатара.

Систематика уреди