Луиза (Ловиса) Катарина Хамарстрем (25 мај 18495 ноември 1917), била шведска хемичарка. Таа била првата формално обучена и образована жена шведска хемичарка.[1]

Луиза Хамарстрем

Луиз Хамарстрем била ќерка на викар. Останала сираче на рана возраст, таа пораснала во Железарница во Даларна, во централна Шведска, каде што се заинтересирала за хемиски супстанции. Била студентка на Констфак, студирала хемија на приватни часови и во 1875 била вработена во лабораторијата на инженерот Вернер Кронквист во Стокхолм, каде била активна како асистент во 1876-1881 година.[1] Таа тогаш била активна како хемичарка за минерали во Железарница на Бангро (1881-1887), Фагерста (1887-1891) и Скишитан (1891-1893). Во 1893 година, таа отворила своја сопствена лабораторија, во која првенствено била насочена кон минерали и геолошки студии.

Извори уреди

  1. 1,0 1,1 Louise Hammarström (шведски јазик)