Лејла Генчер (родена на 10 октомври 1928 - починала на 10 мај 2008) била позната турска оперска пејачка.

Таа поголемиот дел од својата кариера ја поминала во Италија, започнувајќи од 1950-тите. Нејзиниот репертоар опфаќа повеќе од седумдесет улоги.