Легендата за Зелда [б 1] е франшиза за видео игри со големо ниво на акција-авантура, создадена од јапонските дизајнери на игри, Шигеру Мијамото и Такаши Тезука . Таа е првенствено развиена и објавена од Nintendo, иако некои реизданија потекнуваат од Capcom, Vanpool и Grezzo . Играта вклучува акција-авантура и елементи на акциони RPG игри.

The Legend of Zelda
Издавач(и) Nintendo

Серијата се фокусира на различните инкарнации на Линк, храбар млад човек од Хајлијан, со шилести уши слични на елф; и принцезата Зелда, магична принцеза која е смртна реинкарнација на божицата Хајлија; додека се борат да ја спасат волшебната земја Хајрул од Ганон, злобен воен лидер кој стана крал на демонот, кој е главниот антагонист на серијата. Ганон сака да го користи Трајфорс, света реликвија која ја оставиле трите божици кои го создале Хајрул за да го преправи светот според неговата мрачна замисла. Кога ќе се собере заедно, моќта на Трајфорс може да ја исполни секоја желба што ќе ја посака неговиот корисник; сепак, ако некој со срце кое што не поседува рамнотежа на трите доблести на Моќта, Храброста и Мудроста се обиде да ја допре силата на Трајфорс, таа ќе се подели на три триаголници и ќе се поврзе со тројца луѓе чии срца ја отелотворуваат потребната доблест.

Иако нивните личности и животните приказни се разликуваат од игра до игра, инкарнациите на Линк и Зелда често имаат многу заеднички особини; како на пример Линк често е левак и се поврзува со зелената боја, додека принцезата Зелда често е член на кралското семејство. Додека конфликтот со Ганон служи како столб за серијата, некои игри имаат други поставки и антагонисти, при што Линк патува или е испратен во овие други земји во нивното време на потреба.

Откако оригиналата Легенда за Зелда беше објавена во 1986 година, серијата се прошири за да вклучи 19 записи на сите главни конзоли за игри на Nintendo, како и голем број на копии. Американска анимирана ТВ серија e базирана на игрите емитувани во 1989 година и индивидуални адаптации на манга нарачани од Нинтендо се произведуваат во Јапонија од 1997 година. Легендата за Зелда е една од најистакнатите и најуспешните франшизи на Nintendo; неколку од нејзините записи се сметаат за едни од најголемите видео игри на сите времиња .

Преглед уреди

Играње уреди

Игрите Легенда за Зелда содржат мешавина од загатки, акција, авантуристичка/борбена игра и истражување. Овие елементи останаа непроменети во текот на серијата, но со подобрувања и дополнувања вклучени во секоја нова игра. Подоцнежните игри во серијата вклучуваат и прикриена игра, каде што играчот мора да ги избегнува непријателите додека продолжува низ ниво, а исто така и тркачките елементи. Иако може да се победи во играта со минимална количина на истражување и странични потраги, играчот често се наградува со корисни предмети или зголемени способности за решавање загатки или истражување на скриените области. Некои ставки се постојани и се појавуваат многу пати во текот на серијата (како што се бомби и цвеќиња од бомби, кои може да се користат и како оружје и да се отворат блокирани или скриени врати; бумеранзи, кои можат да убијат или парализираат непријатели; клучеви за заклучени врати; магични мечеви, штитови и лакови и стрели ), додека другите се единствени за една игра. Иако игрите содржат елементи за играње улоги ( Zelda II: The Adventure of Link е единствената што вклучува систем за искуство), тие ја нагласуваат директната борба во стилот на „ нападни и уби “ во текот на стратешката, пресвртна или активна временска борба на серии како Final Fantasy .

An overhead view of a young boy in a green tunic battling creatures
Легендата за Зелда на НЕС .
A young boy holds a sword in a dungeon lit by a candle.
Ocarina of Time, првата 3D-стилирана игра од франшизата.
A man is on a horse. In the foreground, an imp rides a wolf.
Промотивно уметничко дело за Twilight Princess


Грешка во наводот: Има ознаки <ref> за група именувана како „б“, но нема соодветна ознака <references group="б"/>.