Лариса Рејснер

Лариса Михајловна Рејснер (1 мај 1895 - девруари 9, 1926) била руска писателка.[1] Таа е најдобро позната по нејзините водачки улоги на страната на болшевиците во Руската граѓанска војна која ја проследи Октомвриската револуција.

Лариса Рејснер
Роден(а)1 мај 1895(1895-05-01)
Лублин, Полска
Починал(а)9 февруари 1926(1926-02-09) (возр. 30)
Москва
НационалностРусинка
Познат(а) поБолшевички револуционерен водач, член на Црвената армија, воспитувач, дипломат, шеф за разузнавање

Таа стана член на болшевичката партија во 1918 година. За време на Граѓанската војна, таа беше војник и политички комесар на Црвената армија.[2]

НаводиУреди

  1. The Free Dictionary entry
  2. Radek, K. (1977) "Larissa Reisner" In Reissner, L. Hamburg At the Barricades and Other Writings of Weimar Germany London: Pluto pg.191