Ландкројцер П. 1500 Чудовиште

Ландкројцер П. 1500 Чудовиште

Страничен цртеж на П. 1500 Чудовиште

Ландкројцер П. 1500 Чудовиште Landkreuzer P. 1500 Monster
Општи карактеристики
Посада 100+
Должина 42.00 m
Широчина 18.00 m
Висина 7.00 m
Тежина 2500 тони
Оклоп и наоружување
Оклоп 250 mm (предница на трупот)
Главно наоружување 800 mm Дора/Шверер Густав К (Е) железнички топ
Споредно наоружување 2 150 mm sFH 18/1 L/30 Ховицери
Повеќекратен 15 mm MG 151/15
Подвижност
Погон 4 MAN M9v 40/46 подморнички дизел мотори
2200 кс
Амортизација
Патна брзина 15 км/ч
Моќ/тежина
Достиг ?

Ландкројцер П. 1500 Чудовиште (Landkreuzer P. 1500 Monster) бил предпрототипен ултратежок тенк наменет како подвижна платформа за Крупов 800-милиметарски Шверер Густав артилериски топ. Иако неговиот развој започнал во декември 1942 по даденото одобрение од Адолф Хитлер, проектот наскоро бил откажан од страна на Алберт Шпер и останал само како нацрт. Доколку проектот бил остварен, овој тенк би бил многу поголем од Панцер VIII Маус (најголемиот произведен тенк), па дури и поголем од огромниот Ландкројцер П. 1000 Стаорец (кој исто така не бил реализиран).

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди