Лаган (река во Шведска)

појаснителна страница на Википедија

Лаган е една од четирите главни реки на западниот брег во југозападна Шведска, покрај реката Јета. Со 244 километри е една од најдолгите реки во јужна Шведска.

Дел од реката

Таа започнува во Тахесјон близина Таберг во општина Јеншепинг, тече низ Вагерди, Ворнамо и Јунгби и завршува во градот Мелбистранд во Општина Лахолм. Поконкретно, завршува во заливот Лахолм, дел од теснецот Категат.

Луѓето ја следат реката од крајбрежните области уште од времето на Викинзите и се населуваат во нејзината близина. По должината на Лаган било трговска рута, таканаречениот Лагастиген, кој сега е дел од патот Е4.[1]

Правилниот среден и горниот тек на Лаган следи гранка од зоната Протогина-зона на слабост на кората во западна Шведска.

Поврзано уреди

  • Другите три главни реки Халанд: Вискан, Етран, Нисан
  • Лаган, град кој се наоѓа покрај реката на околу 10 километри северно од Љунгби

Наводи уреди

  1. Andréasson, Per-Gunnar; Rodhe, Agnes (1992). The Protogine Zone. Geology and mobility during the last 1.5 Ga (PDF) (Report). SKB technical report.