Етран е шведска река. Реката е долга околу 240 километри, и нејзиниот извор е во Гулеред, Вестерјетланд, на висина од 332 метри надморска височина. Реката има устие во Фалкенберг, Халанд, каде што реката излева во Категат.

Реката Етран преку Фалкенберг, Шведска.
Реката Етран кај Фалкенберг, Шведска.

Сливот на реката има должинска површина од 3.343 км², од кои повеќето километри од сливот минуваат низ шуми. Реката е добро позната како добро место за риболов. Таа е релативно незагадена.

Патот е користен илјадници години, Редвеген, ја следел реката. На нејзиниот слив, се случиле неколку битки за средновековната ера.

Пат, притоки и дренажен слив уреди

Површина/притока Дренажа

слив (км²)

Просечно
проток на вода (м³/с)
Етран, низводно Асунден 650
Етран, помеѓу Асунден и Асман 379 8
Асман (Лилин) 652 9.5
Етран, помеѓу Асман и Калван 45 24.5
Калван (Лилин) 514 8.2
Етран, помеѓу Калван и Хагвадсин 370 33.5
Хагвадсин 476 8.5
Етран помеѓу Хагвадсин и Морето 257 49
Вкупно 3 343 52.5

Реката минува низ неколку помали езера во Вестерјетланд. Додека стигне до Асунден, езеро со поголема големина, длабоко е околу 1-2 метри и широко 6-10 метри. Како што притоките наречени Лилон се приклучуваат на реката, таа добива значително во својата големина.[1]

Најголемата притока е Хагвадсан. Други главни притоки се Асман (Лилон), која се приклучува на реката во близина на црквата Орсос и Калвон (Лилон), која се приклучува на реката во близина на црквата Остра Фролунда.

Сливот на течението ги вклучува и главните делови на општините Фалкенберг, Свенјунга, Транемо и Улрицехамн. Помалите делови од општините Фалкопинг, Борос, Гиславед, Марк, Хилте и Варберг се исто така дел од сливот на реката. Во рамките на сливот 64% од површината е шума, 6% езера, 7% мочуришта, 11% пространи полиња и 12% друго.

Најголемите езера во сливот се следниве Осунден (33,9 км²), Феген (24,2), Семшон (9,2), Лонерн (7,7) и Калвен (6,6). Вкупно има околу 200 км² езера во сливот. Во просек изнесувал 37,2 м³/с во периодот од 1909-1967 година. Максималниот проток бил 275 м³/с, додека минималниот проток бил околу 5-7 м³/с.

 
Етран во јуни 2010 година

Наводи уреди