Кривопаланечко

појаснителна страница

Поимот Кривопаланечко се употребува за приближно означување на местото на некој настан и значи дека се случило во околината на градот Крива Паланка, т.е. место кое географски тежнее кон градот. Во зависност од административната поделба дефинирана со соодветна законска регулатива понекогаш се мисли на сите населени места кои потпаѓаат под управување на локалните власти во Општина Крива Паланка, според оваа дефиниција во одредени периоди некои места потпаѓаат под Кривопаланечко, но некогаш и не.

Поврзано

уреди