Красное Село

Грбот на Красное Село

Красное село — град во Красноселскиот реон во федералниот град Санкт Петербург, Русија. Се наоѓа југ-југоисточно од градскиот центар. Население: 44,081 (попис од 2002).

Местоположбата на Красное Село во рамките на Санкт Петербург
Красное Село може да се однесува и на село со некогашно име Хоенсалцбург (Hohensalzburg) во Калининградската Област

Камен-темелник е удрен во раните 1800-ти. Во 1884, во ова место славниот авиоконструктор Александар Можајски го испробувал својот првобитен моноплан потпомогнат од погон, постигнувајќи лет од 20-30 метри.

Красное Село станало град во 1925, а во 1973 градот бил префрлен под јурисдикција на тогашен Ленинград.