Коста Трифковиќ (српски: Коста Трифковић), (Нови Сад, 20 октомври 1843 - Нови Сад, 19 февруари 1875) — српски писател.

Коста Трифковиќ
Изворно имеКоста Трифковић
Роден/а20 октомври 1843
Нови Сад, Австриско Царство
Починат/а19 февруари 1875]]
Нови Сад, Австриско Царство

Животопис уреди

Роден е 1843 година во Нови Сад. Таму го завршил основното и средно образование, а кратко време учел и во поморското училиште во Риека. Краток период бил морнар, но кога воочил дека морнарскиот живот не е толку романтичен како што му изгледал, тој го напуштил и во Риека завршил гимназија. Подоцна студирал право и на почетокот бил општински злужбеник, а подоцна и адвокат во Нови Сад, каде живеел сè до својата смрт во 1875 година.

Надворешни врски уреди