Коста Пеев (Струмица, 26 јуни 1936) — македонски славист и македонист, дијалектолог и специјалист за дијалектите на македонскиот јазик од Егејска Македонија.

ЖивотописУреди

Професор Коста Пеев е дијалектолог и македонист. Роден е во Струмица. Својата кариера ја започнува во Институт за македонски јазик во одделението за дијалектологија во Скопје. Во 80- те години зема учество во меѓународен проект за создавање на Сесловенски лингвистички атлас,а потоа и на: Карпатски дијалактолошки атлас и Европски лингвистички атлас. Професор Коста Пеев е ностел на наградите „Гоце Делчев“ и државната награда за образование „Свети Климент Охридски“

ДелаУреди

  • „Речник на македонските дијалекти од југоисточниот дел на Егејска Македонија“.
  • „Кукушкиот говор“ (1988 и 1989)
  • „Дојрански дијалект“ (1979)
  • Раскази за бегалците од Кукуш, записи за дијалекти и речник.