Копривник (замок)

срушен замок во Словенија

Копривник (словенечки: Grad Koprivnik, Vranja peč, германски: Burg Rabensberg)[1] — некогашен замок кој се наоѓа во Света Тројица близу Моравче, Словенија. Најверојатно бил изграден во 12 век, со цел да се заштити трговскиот пат Моравче по долината на Посавје. Шрв сопственик бил Ушалкус фон Рабенсберг. Меѓу светските војни околните реони биле купени од страна на сенаторот д-р Валентин Рожич.

Копривник
Grad Koprivnik
Burg Rabensberg
Карта
Општи податоци
ГрадСвета Тројица, Општина Домжале
ЗемјаСловенија

Наводи

уреди
  1. Savnik, Roman (1971). Krajevni leksikon Slovenije, vol. 2. Ljubljana: Državna založba Slovenije. стр. 108.