Конкурс (филм од 1964)

„Конкурс“ (чешки: Konkurs) — чехословачки документарен филм од 1964 година, во режија на Милош Форман, кој е автор и на сценариото, заедно со Иван Пасер. Главните улоги ги толкуваат: Јиржи Сухи (Jirí Suchý), Јиржи Слитр (Jirí Slitr) и Маркета Кротка (Marketa Krotka). Ова е првиот филм на Форман, а критичарите го сметаат за почеток на новиот бран во чехословачкиот филм.[1]

Синопсис уреди

Филмот е составен од две раскази: во првата, група млади музичари од соперничките лимени оркестри отсуствуваат од еден важен концерт поради мото-трки; во втората приказна, една млада педикирка ја напушта порано работата за да учествува на аудиција за пејачи.[1]

Наводи уреди