Ковиело (француски: Covielle) е лик и маска во италијанската комедија Commedia dell'arte. Тој спаѓа во категоријата на зани. Неговото име е двоен деминутив од името Џакомо (Јакоб или Џејмс). На англиски, тој може да се вика Џими или Џеки.

Податотека:Coviello.JPG
Ковиело, од Кало

Ликот датира најмалку од 16 век. Бил типично од јужниот дел на Италија, и можел да танцува и да свири на мандолина доста добро.

Неговата маска обично го прикажува со смешно долг нос, налик на клун, често долг колку и целото лице. Неговиот нос и образите обично се обоени во црвено. Понекогаш носи очила и често е прикажан со пердуви во капата. Кало го покажува како танцува со стап и меч на појасот.

Николо Барбиери вели дека Ковиело ја забавува публиката со своите „гримаси и засегнат јазик“. Салватор Роза вели дека Ковиело е „итар, вешт, еластичен и вообразен“. Во „Буржоаскиот господин“ на Молиер го маскира својот господар во Турчин и се преправа дека зборува турски. Очигледно може да биде глупав или умен како актерот и според сценариото.

Исто така, неговиот костим може да варира. Некогаш носи унитард што го стега кожата, други пати го прикажуваат облечен во панталони и дублет. Се чини дека носот и капата со пердуви се неговите најконзистентни одлики.

Наводи уреди

  • Rudlin, John; Oliver Crick (2001). Commedia dell'arte. Routledge. ISBN 978-0-415-20409-5. Посетено на August 4, 2009.

Надворешни врски уреди