Кнут Адолф Бовин

Кнут Адолф Бовин (15 октомври 1853 – 8 август 1926) е шведски градинар, писател, активист во Стокхолм.

Кнут Адолф Бовин, во 1900

Бовин бил учител на Кралската шведска академија за земјоделство и шумарство во Стокхолм, и работел како пејзажен архитект и пејзажен градинар од 1885 до 1890 година. Од 1890 година почнал да работи како комерцијален градинар фокусирајќи се на повеќегодишни растенија . Во 1895 година, Бовин започнал да го објавува градинарското списание Виола, кое сè уште се објавува и е широко дистрибуирано. Во 1897 година, тој бил иницијатор на фондот за поддршка на градинарите и на шведското здружение на трговски градинари (1902). Активно работел и за формирање на здружение за овоштари, Шведско помолошко друштво, и станал еден од неговите основачи (1900). [1][2][3]

Тој бил во брак со Ана Џанссон. Парот имал дете, ќерка, Карин, родени во 1888 година.

НаводиУреди

  1. „Fjärde årgången (händelserna 1926)“. Svenska Dagbladets Årsbok. Посетено на 18 November 2021.
  2. Svenska Trädgårdsföreningens tidskrift, - 1869-1905: 1896. стр. 33.
  3. Th. Ossian Bolivar Napoleon Krok, Fr. Rutger Aulin, Carl Axel Magnus Lindman (1925). Bibliotheca botanica suecana ab antiquissimis temporibus ad finem anni MCMXVIII. Almqvist & Wiksells boktryekeri-a.-b. (i distribution). стр. 100. Посетено на 18 November 2021.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)