Кечуански дијалект од Сантјаго дел Естеро

Кучуанскиот дијалект од Сантјаго дел Естеро или познат како сантјашко-кечуански е варијанта (дијалект) на јужнокечуанскиот дијасистем, кој се зборува во Сантјаго дел Естеро, Аргентина од околу 60,000 жители. Според Етнолог, зборовниот фонд на овој дијалект е 81% ист со кечуанските дијалекти во Боливија.[1]

Кечуански дијалект од Сантјаго дел Естеро
Застапен воАргентина, Боливија
НародКечуани
Говорници60.000  
Јазично семејство
кечуански
Јазични кодови
ISO 639-2que
ISO 639-3qus

НаводиУреди

ПоврзаноУреди