Кекавмен (латински: Cecaumenus, 11 век) бил византиски благородник, писател, учесник во борбите за задушување на востанието на Петар Делјан. Го напишал делото Стратегикон, во кое дава податоци за Цар Самуил и за неговите војни со Византија како освојувањето на Лариса, Беласичката битка и сл., како и за востанието на Петар Делјан (10401041).[1]

Наводи

уреди
  1. Советы и рассказы Кекавмена, ед. Г. Г. Литаврин, Москва, 1972