Каљничка — река во Украина, во Виничката Област. Десната притока на Соб (сливот на Јужен Буг). Тече низ селата Кабатња, Пархомивка и Каљник. Се влева во Соб за 53 км од устата. Должина — 15 км, површина - 84,6 км².

Каљничка
Местоположба
ДржаваУкраина
Физички особености
УстиеСоб
Особености на сливот

Извори уреди

  • Олександр Роговий. Соб. Краєзнавчі нариси. — Вінниця: 2012. — с. 10.