Качагакаберд

Качагакаберд (ерменски: Կաչաղակաբերդ; азерски: Qaxaç qalası) — тврдина на врвот на планината де јуре во областа Хоџали цо Азербејџан, де факто во провинцијата Аскеран на самопрогласената Република Арцах.[1]

Качагакаберд
ерменски: Կաչաղակաբերդ
азерски: Qaxaç qalası
Вид на крепость Качахакаберд4.JPG
Координати39°58′45.2″N 46°36′46.5″E / 39.979222° N; 46.612917° E / 39.979222; 46.612917
МестоОбласт Коџали, Азербејџан(де јуре)
Провинција Аскеран, Нагорно-Карабах (де факто)
Типтврдина
Завршен9. век

Патеката Јанапар се протега многу близу до тврдината. Кратка странична патека се одвива до врвот на тврдината.

ЕтимологијаУреди

 
Тврдината Хачагакаберд помеѓу Колатак и Алмали

Качагакаберд е преведен од ерменски како тврдина на страчка, комбинација на зборовите կաչաղաք (качагак, означувајќи ја страчката страчка) и բերд (берд, што значи тврдина).[2][3]

АрхитектураУреди

Тврдината било важно утврдување на средновековното ерменско кнежевство Качен, кое напредуваше во средниот век[4] и се наоѓа на висина поголема од 1700 метри, опкружено со вертикални варовнички карпи со висина од 50–60 метри, има тешко достапен влез од јужната страна на тврдината. За време на нејзината историја никој никогаш не можел да упадне во тврдината. Делови од одбранбените ѕидови остануваат стоечки.[5]

Територијата на тврдината зафаќа голема површина, иако се чини мала. Многу простории, тајни премини исечени на карпи и специјални дупки за фрлање камења кон непријателите се наоѓаат на нејзината територија.[6] Проблемот со водоснабдувањето бил решен со уникатен метод: два резервоари со исечени карпи за складирање дожд и топена вода се наоѓаат во центарот на тврдината. Свежа вода била донесена од извор во подножјето на планината.[7]

ГалеријаУреди

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. „Качагакаберд“.
  2. Brady Kiesling (Author), Raffi Kojian (Author, Editor). Rediscovering Armenia. Publisher: Matit; 2nd edition (June 1, 2005), ISBN 9994101218; ISBN 978-9994101214
  3. Shahen Mkrtchian. Historical and Architectural Monuments of Nagorno-Karabakh. pp. 10, 21, 25. Yerevan, 1989, in Russian. Original: Шаген Мкртчян. Историко-архитектурные памятники Нагорного Карабаха. стр. 10, 21, 25. Ереван, 1989
  4. Bonnie Marshall. The Flower of Paradise and Other Armenian Tales (World Folklore Series). 2007. photo section
  5. Boris Baratov. Paradise Laid Waste: A Journey to Karabakh, Lingvist Publishers, Moscow, 1998, pp. 50
  6. Shahen Mkrtchian. Historical and Architectural Monuments of Nagorno-Karabakh. pp. 10, 21, 25. Yerevan, 1989, in Russian. Original: Шаген Мкртчян. Историко-архитектурные памятники Нагорного Карабаха. стр. 10, 21, 25. Ереван, 1989
  7. Brady Kiesling (Author), Raffi Kojian (Author, Editor). Rediscovering Armenia. Publisher: Matit; 2nd edition (June 1, 2005), ISBN 9994101218; ISBN 978-9994101214