Кари (месечина) or СатурнXLV е природен сателит на Сатурн. Неговото откритие го објави Скот С. Шепард, Дејвид К. Џуит, Јан Клејна и Брајан Г. Марсден на 26 јуни 2006 година од набљудувања направени помеѓу јануари и април 2006 година[1].

Кари (месечина)
Кари снимена од вселенското летало Касини во мај 2017 година
Откривање
ОткривачСкот С. Шепард
Дејвид К. Џуит
Јан Т. Клејна
Брајан Г. Марсден
Откриено2006
Ознаки
Изговорисландски: [ˈkʰauːrɪ]
Наречена по
Kári
С/2006 С 2
Орбитални особености 
22.118.000 km
Занесеност0.478
−1233.6 денови
Наклон156.3°
Месечина наСатурн
Физички особености
Среден пречник
6+50
30
 km
7,70 ± ,14 ч
23.9

Кари (месечина) е со пречник од околу 7 километри и кружи околу Сатурн на просечно растојание од 22.305.100 km за 1243,71 дена, со наклонетост од 148,4° кон еклиптиката (151,5° до екваторот на Сатурн), во повратно правец и со занесеност од 0,3405. Вртежниот период е определен да биде 7,7 ± 0,14 часа.

Именуван е во април 2007 година по Kári, син на Fornjót, персонификација на ветрот во Нордиската митологија.

Наводи уреди