Карбонатни минерали

Карбонатни минерали или карбонатиминерали кои во својата структура го содржат карбонатниот јон CO2−
3
.

Калцитни кристали (6,2 × 6 × 3,3 см)

Поделба на карбонатите уреди

Безводни карбонати уреди

 
Родохрозит (5,2 × 4,2 × 2,3 см)
 
Смитсонит (4,8 × 4,1 × 2,4 см)

Безводни карбонати со сложени формули уреди

 
Доломит со калцит и халкопирит (12,0 × 9,7 × 4,3 см)

Карбонати со хидроксил или халоген уреди

 
Азурит и малахит (5,1 × 3,9 × 2,4 см)

Хидрирани карбонати уреди

Карбонатната класа во системите на Дана и Штрунц вклучува нитрати.[1][2]

Наводи уреди

  • Hurlbut, Cornelius S.; Klein, Cornelis, 1985, Manual of Mineralogy, 20th ed., ISBN 0-471-80580-7
  • Ernest H. Nickel; Monte C. Nichols (March 2009). „IMA-CNMNC List of Mineral Names“ (PDF). IMA-CNMNC. Архивирано од изворникот (PDF) на 20 март 2009. Посетено на 26 јануари 2011.

Надворешни врски уреди