Карафа[1][2] — стаклен сад со разгорена усна што се користи за послужување течности, особено вино и вода.[3] За разлика од декантерот, карафите обично немаат затки.[4]

Стаклена карафа

Употреба

уреди

Во Франција, карафите најчесто се користат за послужување вода.[5] За да нарачате караф д'о („карафа вода“) значи да побарате да ви се служи (бесплатна) вода од чешма наместо флаширана вода што се наплаќа. Во Грција, во таверните или слични објекти, вообичаено се користат карафи за да се служи точено вино.

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  1. „карафа“Дигитален речник на македонскиот јазик
  2. „карафа“Официјален дигитален речник на македонскиот јазик
  3. „Definition of CARAFE“. www.merriam-webster.com (англиски). Посетено на 2021-11-10.
  4. „Carafe“. Yale University Art Galley. Yale University. Посетено на 21 January 2022. and therefore did not have matching stoppers
  5. „Food & Cooking ID Definitions“ (PDF). SDSU Extension. South Dakota State University. Посетено на 21 January 2022. In France, carafes are commonly used to serve water.

Надворешни врски

уреди