Караоке е скратеница (カラオケ, јапонски: 空 кара, "празен", и オーケストラ окесутора, "оркестар")[1] која опишува вид забава во која аматерски пејачи можат да пејат претходно снимени песни преку екран и микрофон. Музиката е општа и широко позната и гласот на оригиналниот пејач е неприсутен или намален. Текстот на песната е обично прикажан на долниот дел од екранот со синхронизирано менување на боја како што продолжува песната.

Караоке машина

Караоке прво било популаризирано во Јапонија и потоа преостанатиот дел на Азија во 1980-те. Сега оваа идеја се проширила и до други делови на светот.

Наводи

уреди
  1. encyclopedia.com- 'karaoke'

Надворешни врски

уреди