Каракорум (класичен монголски ᠬᠠᠷᠠᠬᠣᠷᠣᠮ, Кара Корум; монголски: Хархорум, Хархорин) — главниот град на Монголското Царство во 13 век, во времетраење од само 30 години. Рушевините на градот се наоѓаат во северозападна Монголија, блиску денешниот град Харахорин и манастирот Ердене Зу.

Рушевини од градот

Поврзано уреди